Следвайте Гласове в ТелеграмЗа едва 10 минути депутатите приеха поправки в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЗа едва 10 минути депутатите приеха поправки в
Коментари Харесай

За 10 минути депутатите промениха 3 закона и уредиха как се става служебен премиер

Следвайте " Гласове " в Телеграм

За едвам 10 минути депутатите одобриха ремонти в три закона, с които уредиха по какъв начин се става длъжностен министър председател.

По време на 30-минутната обедна почивка членовете на правната комисия се събраха на съвещание, на което одобриха ремонти в Закона за Българската национална банка, които да уредят по какъв начин шефа или подуправителите на Българска народна банка могат да станат служебни министър председатели.

" Управителят и подуправителите не могат да правят друга активност с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българската национална банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността и. Те могат да правят неплатена активност с единомислещо решение на управителния съвет, доколкото не е налице спор на ползи ", гласи закона все още. Към това те прибавиха, че има изключение - в случай че са определени за длъжностен министър председател. За този интервал определеният ще излиза в неплатен отпуск, а след края на уговорката като длъжностен министър председател, той ще се върне да довърши мандата си.

Същите ремонти бяха направени и в законите за Сметната палата и омбудсмана. Тези ремонти обаче минаха през преходните и заключителните разпореждания на законопроекта за Българска народна банка.

" Ние сме срещу това да бъде обсъждан законопроект, за който не е изтекли периодите, минимум времето за мнения, без значение от това какъв брой е обемен. Затова приканвам националното посланичество да гласуваме срещу ", сподели Петър Петров от " Възраждане " преди приемането на дневния ред, само че той въпреки всичко бе признат.

Тогава ротационният началник на комисията Стою Стоев от " Промяната " предложи незабавно да бъде извикан гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев, който да изясни разликата сред българското законодателство и кодекса на Европейската централна банка. Вчера при срещата си с президента Румен Радев той изрази точно такива терзания. В последна сметка привикването му даже не бе разисквано.

Промените бяха признати на първо четене в правната комисия с 13 гласа " за ", трима " срещу " от " Възраждане " и един " въздържал се " - Гроздан Караджов. Веднага след края на съвещанието на комисията шефката ѝ Анна Александрова от ГЕРБ се върна в пленарната зала и предложи точката да влезе в дневния ред на Народното събрание, което бе признато със 134 гласа " за " от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Промените се постановиха поради създалата се каша с измененията в конституцията, при която се оказа, че специфичните закони за Българска народна банка, Сметната палата и омбудсмана не разрешават на хората на тези длъжности и на техните заместници да заемат други постове. Затова депутатите трябваше да уредят по какъв начин те могат да станат служебни министър-председатели.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР